Явно кметът на Созопол обичаше жителите на село Росен повече -

...
Явно кметът на Созопол обичаше жителите на село Росен повече -
Коментари Харесай

Кандидатът за кмет на село Зидарово Стойчо Петков: На хората не трябва да се обещават злато и диаманти, а реални и постижими цели

Явно кметът на Созопол обичаше жителите на село Росен повече - за 87 хиляди лв., а любовта му към село Зидарово е по-малка - за 10 хиляди лв., сподели още той

Кандидатът за кмет на община Созопол от Политическа партия ГЕРБ Станислав Губеров показва екипа, с който ще работи. Сред изявените хора в него са претендентите за по-малките обитаеми места. Доайен в сполучливото ръководство на едно от най-големите села в общината - Зидарово е Стойчо Петков. А каква е неговата визия за развиване на странджанското село?

Кметът на Зидарово Стойчо Петков е роден през 1961 година Дълги години е измежду елита в най-успешния български спорт - битка. Той e някогашен народен играч, бронзов медалист от Световното състезание по битка във Ванкувър, Канада от 1981 година, трети на Европейското състезание в Лайпциг, Германия през 1982 година, два пъти балкански първенец. След края на дейната си спортна кариера се връща в Зидарово и стартира да се занимава с отглеждане на животни.

От 2007 година в продължение на четири мандата, определен с над 70 % от гласовете на популацията, е кмет на созополското село Зидарово. С поддръжката на ГЕРБ, в идните избори за локална власт се кандидатира за пети мандат.

 

- Г-н Петков, отправяте се към пети мандат като кмет на Зидарово. Безспорно, сложни за всички бяха миналите четири години - на фона на здравната рецесия обвързвана с разпространяването на Коронавирус –19, икономическата, политическата рецесия, както и инфлацията. Вие успяхте ли да извършите всички задължения, които поехте към жителите на Зидарово? 

- Няма кмет в България, който може да извърши уговорките към своите съселяни, в случай че е с бюджет от 60 хиляди лв. за една година, каквито бяха средствата, избрани за Зидарово и не му оказва помощ Общината и Общинският съвет. В тази сума влизат ток, вода, дърва, материали за поддръжка, улично осветяване - все отговорности и консумативи, които непрекъснато би трябвало да се заплащат.  Ресурсите, които остават, са толкоз малко, че с тях не може да се реализира нищо огромно, нищо запаметяващо се, нищо с дълготраен резултат, което в последна сметка да направи по-добър живота на хората в Зидарово. Бюджетът е доста дребен,  не дава опция за решение на проблемите на селото и не подхожда на потребностите на хората. Тази година за нас останаха свободни едвам 15 хиляди лв.. Бетонирахме една улица и до там.

- Какви са проблемите на Зидарово?

- Основният проблем на Зидарово е мръсната канализация. Необходима е промяна на водопроводната канализация за питейна вода, асфалтиране на улици, създаване на тротоари, въобще изцяло поддържане на инфраструктурата. В първия ми мандат направихме нова детска градина на стойност 2 милиона лв., имаме чисто нов път от Зидарово за Присад за 7 милиона лв., нов Социален патронаж, който обслужва четири села и е доста огромно улеснение, спортна зала, отбор… Успяхме да създадем доста неща. Но огромните проблеми, които касаят хората – хигиената, здравето им, не са решени. Бюджет от 60 хиляди лв. за година не стига. Има планове и стратегии, само че Общината явно не може да се включи, не може да се класира. А един селски кмет самичък не може да реализира нищо.

- Говорите за здравето на локалните поданици, а за какво не са подхванати ограничения?

- Този въпрос би трябвало да го отправите към управлението на Община Созопол и съответно към кмета на Общината. Аз съм селски кмет, под него. Имам докладни, писал съм какви са болките на Зидарово, какви са моите визии за развиване на селото, какви са проблемите. Но глас в пустиня. Тук не се прави нищо. Е, един фитнес построиха за 30 хиляди лв. в селото, това е! Вие преценете задоволително ли е?! 

- Първостепенна нужда ли е този фитнес, несъмнено е доста значим за локалните жители…

- Те даже не го и употребяват. Решението е на общинския кмет. Това не е по моя докладна.

- А Вашите докладни защо са?

- За по-важни планове -  асфалтиране на улици, за тръбопроводи за мръсна вода, за питейна канализация…

- Според Вас, вярно и еднообразно ли са разпределени бюджетните средства за всички села в община Созопол?

- Ще дам един образец - отпуснаха 10 хиляди лв., изключителни средства, което беше предизборно, за бетониране на една улица в Зидарово и в това няма нищо неприятно. На село Росен обаче дадоха 87 хиляди лв.. А в Зидарово живеят единствено 200 индивида по-малко, в сравнение с в Росен, което е с население от 1 400 души. Хората тук се питат, за какво е друго отношението и грижата към двете села. Но както споделя кметът на община Созопол - в него е, и ножа, и хляба. Той реже. Той е бащата на Общината. Явно обича жителите на село Росен повече - за 87 хиляди лв.. А любовта му към село Зидарово е по-малка - за 10 хиляди лв.. Казвам истината.

-  Вие подкрепяте кандидатурата на Станислав Губеров за кмет на Созопол. Какви качества би трябвало да има идващият кмет на Общината?

- Трябва да бъде наличен, почтен, да обича жителите на цялата община, и на Черноморец, и на селата и да се раздава с всички сили за по-доброто бъдеще на хората. Много от кметовете в Българя работят за себе си, а те би трябвало да чиракуват на хората. Да лягат и да стават с техните проблеми. Винаги съм казвал на господин Янакиев, че в неговия кабинет би трябвало да сложи табло, в което да изпише имената на всички села и против всяко едно от тях - най-важните проблеми. Да ги гледа всеки ден. И което реализира, да отиде при хората и да им каже - този проблем съм го решил, дайте следващия… Аз, а и локалното население, въобще не знаем, дали те се сещат за нашите проблеми. Съвсем различен е въпросът, дали пък въобще могат да ги решат.

Виждате какво е ситуацията – по време на предходния мандат в Зидарово влязоха 13-14 милиона лв.. Сега дърпаме обратно. Вярно, не е отговорен за всичко кметът на Созопол. Но те пристигнаха с заричане за смяна, а с тази смяна стана по-зле.

- Какво би трябвало да се направи, съгласно Вас?

- Аз съм координатор на Сдружението на дребните обитаеми места в Югоизточна България и дружно с нашия ръководител – кмета на Калофер Румен Стоянов се борим тъкмо за това - за по-големи, за независими бюджети. Трябва да се даде повече автономия на селските кметове, по-голям бюджет, с цел да може, когато поемеш ангажимент към хората, да си свършиш работата. Не би трябвало да се дават обещание галактически неща, злато и диаманти, а действителни цели. И на следващия ден, когато ги постигнеш, да се обърнеш към съселяните си с чисто сърце. За нищо на света не бих дал напразни обещания и постоянно съм казвал това, което мога да направя. А в случай че не мога - съм обяснявал каква е повода. Искам, като се разминавам с хората, да виждам всеки един в очите. Защото аз тук, роден съм тук и тук ще остана до края на живота си!

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР